Na základe Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a zdravotníctva SR č. 1187/2004-100 o označovaní potravín v znení Výnosu č. 1761/2005 – 100 a Výnosu č. 3069/2005 – 100 je povinnosťou školských jedální informovať rodičov o obsahu alergénov v potravinách a jedlách.

Zoznam alergénnych zložiek

1. OBILNINY obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos) a výrobky z nich

2. KÔROVCE a výrobky z nich

3. VAJCIA a výrobky z nich

4. RYBY a výrobky z nich

5. ARAŠIDY a výrobky z nich

6. SÓJOVÉ ZRNÁ a výrobky z nich

7. MLIEKO a výrobky z mlieka

8. ZELER a výrobky z neho

9. ORECHY a výrobky z nich

10. HORČICA a výrobky z nej

11. SEZAMOVÉ SEMENÁ a výrobky z nich

12. OXID SIRIČITÝ a SIRIČITANY, sušené ovocie, ovocné konzervy a výrobky zo zemiakov

 

ČO JE ALERGIA NA POTRAVINY?

Je to odpoveď’ imunitného systému človeka spravidla na bielkovinu, ktorá sa v potravine nachádza. Nie každý človek je alergický na potraviny. Alergén vyvolá v organizme zložitú biochemickú reakciu, ktorá sa môže dostaviť’ už o niekoľko minút, alebo niekoľko hodín, či dní.

Typické prejavy alergie:

KOŽNÉ – ekzém, opuch, žihľavka

DÝCHACIE – nádcha, bronchitída, astma

ZAŽÍVACIE – nevoľnosť’, bolesti brucha, zvracanie, hnačky, zápcha